024-6772212 info@tcbeuningen.nl Gespecialiseerd als angsttandarts!
Tandvlees problemen - PARODONTITIS | Tandheelkundig Centrum Beuningen

Tandvlees problemen

Wat is parodontitis?

Als de mondhygiëne niet optimaal is blijft er plaque langs de randen van het tandvlees en de tandhalzen achter. Plaque bevat veel bacteriën die uw tandvlees aan kunnen tasten. Het tandvlees wordt rood, gezwollen en kan snel gaan bloeden. Dit noemen we gingivitis, een ontsteking van het tandvlees.

Bij de meeste mensen blijft het hierbij, maar sommige hebben er aanleg voor om parodontitis (afbraak van aanhechting van het tanvlees aan tanden en kiezen) te ontwikkelen. Of je wel of geen parodontitis krijgt heeft te maken met o.a. erfelijkheid, roken en stress. De ontsteking van de tandvleesrand breidt zich dan uit naar het kaakbot. Het tandvlees laat dan los van de tandhals en het plaque kan steeds dieper onder het tandvlees komen. De bacteriën en hun afvalproducten lossen het kaakbot op, waardoor tanden en kiezen steeds losser in het kaakbot komen te staan. Uiteindelijk zal dit resulteren in verlies van tanden en/of kiezen.

Parodontitis doet geen pijn, u merkt er meestal weinig van. Maar het tandvlees kan gezwollen zijn en makkelijk gaan bloeden bij het gebruik van bijvoorbeeld stokers of floss.

Wat kunnen we doen?

De behandeling wordt doorgaans uitgevoerd door onze mondhygiënist. We gaan eerst een meting doen om te kijken hoeveel van het kaakbot er weg is. De zogenaamde “pocket” is de meetbare ruimte tussen het tandvlees en de tandhals. Dan gaan we onder verdoving de tandwortels schoon en glad maken (initiële therapie), dit doen we in 2 tot 4 keer (afhankelijk van hoeveel tanden en kiezen zijn aangedaan).

Heel belangrijk in het geheel is uw eigen mondhygiëne, de behandeling heeft alleen kans van slagen bij een optimale mondhygiëne. Als u de behandeling wilt laten uitvoeren beginnen we dan ook met het kleuren van de tanden en kiezen, waardoor plaque zichtbaar wordt. We zullen samen met u kijken waar de probleemgebieden zijn en u uitgebreid instructie geven in het schoonmaken van uw tanden en kiezen en de ruimtes daartussen.

Drie maanden na de initiële therapie zal het tanvlees opnieuw beoordeeld worden met een pocketstatus om te kijken wat de behandeling heeft opgeleverd. U zult zien dat de meeste pockets zijn verdwenen. Bij zeer verdiepte pockets moet er als aanvullende therapie soms een zogenaamde “flap operatie” worden uitgevoerd, dit is het opzij leggen van het tandvlees waardoor we vanaf de zijde het tandsteen kunnen verwijderen.

U blijft bij ons terug komen (recall-traject) om de pockets schoon te laten maken tot het tandvlees weer strak om de tandhals zit, dit kan bijna altijd zonder verdoving. Gebruikelijk is een recall frequentie van 3 of 4 maanden.

Angst tandarts | Tandheelkundig Centrum Beuningen

Wat zijn de gevolgen?

Het zal lijken alsof de tanden langer zijn geworden, dit komt omdat het tandvlees het bot heeft gevolgd en daar weer strak omheen is gesloten, de zwelling is weg.
Het bot wat weg is, komt nooit meer terug. We kunnen met deze behandeling wel verdere afbraak stoppen.

Wat zijn dekosten?

Als u bij ons komt voor deze behandeling zullen we u eerst uitleg geven over wat u kunt verwachten.
U krijgt dan ook een begroting van ons mee, zodat u zelf bij uw zorgverzekering kunt informeren over de vergoeding die u voor de behandeling krijgt.

Tandarts Nijmegen - Tandheelkunde Nijmegen | Tandheelkundig Centrum Beuningen